Sunta ve Mdf Arasındaki Fark | Artstyle Mimarlık Blog

Sunta İle Mdf Arasındaki Fark Nedir?

1

 

Bizlere lazım olan mobilyayı aramaya çıktığımızda, çeşitli mobilya mağazalarına girer, her birinin ağacı ve kalitesi hakkında çeşitli bilgiler dinleriz. Kimileri suntayı öve öve anlatır, kimileri ise ağacın dezavantajlarından bahseder ve tabi ki kafalar iyice karışır. Bu yüzden sizlere mobilyalarda oldukça sıklıkla kullanılan sunta ve mdf malzemenin özellikleri ve arasındaki farklarını anlatacağız.

2
3

Rutubetin ve nemin yoğun bir şekilde olacağı mutfak mobilyalarında, çok daha dayanıklı olması için mdf malzemeler kullanılmaktadır. Sunta mobilyalar şişmeye oldukça yatkın olduğundan bu bölgelerde tercih edilmemelidir. Sunta malzemeler nemi gördüğünde şişer, yapıştırmaları atar ve bağlantılar kendiliğinden sökülmeye başlar. Rutubet ve nem olmasa dahi, sunta mobilyalar zamanla itilme ve çekilmeye maruz kalırsa veya kapakları kuvvetli vurulursa, bu seferde çatlama gibi sıkıntılarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Sonuçta sunta denilen malzeme, ince talaş parçalarının sıkıştırılıp fırınlanmasından meydana gelmektedir.4

Mdf ise, çok daha ince ve toz halinde malzemedir. Çok daha sıkı ve dayanıklı yapıya sahiptir. Lam kaplama ise onu çok daha dayanıklı hale getirir. Mdf ile üretilen iskelet üzerine ahşap kaplama ile birlikte yapılan uygulamalarla, çok daha şık görünüme sahip olarak eskitme veya avangard modeller yaratılmaktadır.

mdf malzemesi

mdf malzemesi

Sunta veya mdf mobilya tercih ederken, kalitesinin E1 standartlarına uygun olmasına özen göstermelisiniz. Bu özelliği onun insan sağlığına uygun olduğunu ve anti kanserojen yapıda üretildiğini gösterir.

sunta malzemesi

sunta malzemesi

Mobilya kalitesini en iyi fiyatı gösterir. Sunta malzeme, mdf ye oranla çok daha ekonomiktir.  Malzemenin kalınlığı raflarda 22 mm, dikmelerde ise 18 mm olması ideal ölçülere sahip olduğunu belirtir.

 


1 Comments on this post

  1. “Malzemenin kalınlığı raflarda 18 mm, dikmelerde ise 22 mm olması ideal ölçülere sahip olduğunu belirtir.” Bu ifadenin “Malzemenin kalınlığı raflarda 22 mm, dikmelerde ise 18 mm olması ideal ölçülere sahip olduğunu belirtir.” olarak değiştirilmesi daha faydalı olur kanaatini taşımaktayım. Çünkü sehim raflarda daha fazla olmaktadır. Türkiye’de fazla dikkate alınmasa da 22 mm kalınlıkta bazı raf uygulamalarını yurt dışında görmüştüm.

    İsmail Kesik / Cevapla

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*