1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü ve Mimarlar
Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak adlandırılan 1 Mayıs tüm dünya emekçilerinin bayramı olarak tüm dünyada 128 yıldır kutlanmaktadır.
Ülkemizde ilk kez 1923 yılında kutlanan 1 Mayıs, o tarihlerde “Amele Bayramı” adını almış, zaman içinde ise “İşçi Bayramı” olarak adlandırılmıştır. Tarihimizin ne yazık ki en kanlı Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü ise 1977 yılının 1 Mayıs’ı olmuştur. Taksim’de yapılan 1 Mayıs etkinliklerinde aralarında mimarlık öğrencilerinin de bulunduğu 37 kişi hayatını kaybetmiş ve yine aralarında mimarların da olduğu 130 kişi yaralanmıştı.
Her yıl Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü için yapılan etkinlikleri destekleyen ve aktif olarak bu etkinliklerin içinde yer alan mimar ve mühendisler, emeğin, birliğin dayanışmanın toplumsal önemine dikkat çekerler.
Emeğin en yoğun olduğu meslek gruplarının başında gelen mimar ve mühendisler ve onları temsilen Türk Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle emek istismarının karşısında olduklarını sıklıkla ifade ederler. Topluma ait olan alanların, ortak bir bilinç, ortak bir tarih olduğunu ve birlikte yaşayabilmek adına en büyük umutların başında geldiğini düşünen her mimar, emeğin sömürülmesine, emek istismarına, kentsel mekanlarda insanlar ayrım yaratılmasına ve bu ayrımın bir uçurum haline getirilmesine karşıdır.
Tüm bu bilinç, anlayış, toplumsal barış ve ortak belleğimize sahip çıkma düşünceleri ile tüm çalışanların ve elbette tüm mimarların 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü kutlarız.